Virtuele werkplek via Amazon WorkSpaces

Sarah Dols

Tegenwoordig heeft iedereen verschillende devices, met allemaal een eigen doel. We hebben een telefoon, een laptop, een tablet en noem het zo maar op. We zijn flexibel en willen graag flexibel blijven. Zo willen we thuiswerken, in het koffietentje op de hoek (wanneer deze weer open mogen) en op kantoor. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de groei van de virtuele werkplek. Deze werkplekken worden gedraaid in een Cloud omgeving. Met een groot aanbod producten en services op het gebied van Cloud Computing, mag AWS (Amazon Web Services) zich één van de grootste Cloud diensten ter wereld noemen. Onder deze producten en diensten, kan een oplossing voor de virtuele werkplek niet ontbreken; Amazon WorkSpaces. Wat houdt WorkSpaces precies in en wat kan het voor bedrijven betekenen?

Wat is Amazon WorkSpaces?

Amazon WorkSpaces maakt het voor bedrijven mogelijk om medewerkers te laten verbinden met een desktop omgeving vanaf elk willekeurig apparaat, hierdoor ontstaat een vertrouwde en veilige, op Windows of Linux gebaseerde, virtuele omgeving die vanaf elk gewenst apparaat kan worden bereikt. Zo wordt thuiswerken voor werknemers makkelijker gemaakt.

WorkSpaces gaat voor het creëren van deze virtuele werkplek uit van een standaard image die wordt gebruikt door alle medewerkers. Een image, of schijfkopie, is een computerbestand waarin een exacte kopie van een opslagmedium is opgeslagen. Het bevat alle informatie die nodig is om de structuur en gegevens van het medium opnieuw te construeren, zoals de bestanden, de bestandsstructuur en meta-informatie. Deze standaard image bevat de applicaties die door het gehele bedrijf en elke dag worden gebruikt, bijvoorbeeld e-mail. De image geldt als een template voor de inrichting van de virtuele werkplekken per medewerker. Zo kunnen gebruikers na het inloggen op de eigen virtuele werkplek zelf applicaties installeren, instellingen veranderen en bestanden uploaden. Alle veranderingen die een gebruiker maakt in zijn eigen virtuele omgeving worden opgeslagen in een privé omgeving en geïsoleerd van de andere gebruikers. Hierdoor zijn de virtuele werkplekken flexibel in te richten per gebruiker.

WorkSpaces integreren in bestaande IT- infrastructuur

Er zijn diverse mogelijkheden om de virtuele werkplekken te integreren in een bestaande IT- infrastructuur. Eén manier om de werkplekken te integreren in een infrastructuur is door middel van het gebruik van een Active Directory Connector.

Een Active Directory wordt ingezet voor het managen van bepaalde toestemmingen en toegangen tot een netwerk. Met een Active Directory Connector wordt er een verbinding gemaakt tussen de Cloud omgeving van AWS en de on-premise directory. Zodra de Active Directory is geconfigureerd, kan er met gebruik van de Active Directory credentials worden ingelogd bij AWS applicaties. Hierdoor hoeven er voor de medewerkers geen nieuwe credentials worden aangemaakt en kunnen de werknemers blijven inloggen zoals zij gewend zijn.

Om verzekerd te zijn van een veilige connectie naar verschillende typen applicaties, kan gebruik worden gemaakt van een VPN brug. Deze brug zorgt ervoor dat de verbinding tussen de omgeving en de applicatie wordt omgeleid langs een VPN server waardoor het IP-adres anoniem blijft en het verkeer beveiligd wordt.

Het benaderen van Amazon WorkSpaces

Het gebruik van de virtuele werkplek is erg flexibel en schaalbaar, zo zijn er verschillende manieren om een connectie naar de werkplek tot stand te brengen. De gebruiker kan zowel via laptop, pc, tablet of telefoon verbinding maken via de Amazon WorkSpaces Client.

Deze Client wordt gedownload op het device waarmee de gebruiker toegang wil tot de virtuele werkplek. Zodra deze Client is geïnstalleerd op het desbetreffende apparaat, is er de mogelijkheid tot een connectie tussen apparaat en virtuele desktop.

Begin dit jaar is deze Client voor zowel Windows als MacOS verbeterd door onder andere de mogelijkheid om gepersonaliseerde labels toe te voegen aan registratiecodes, waardoor de gebruiker aangepaste namen kan aanmaken voor verschillende WorkSpaces mappen. Hierdoor wordt het voor eindgebruikers makkelijker om onderscheid te maken tussen deze mappen, waardoor de gebruiksvriendelijkheid wordt verbeterd.

Het aanbieden van applicaties

Binnen de WorkSpaces omgeving kan gebruik worden gemaakt van verschillende manieren voor het aanbieden van applicaties aan de gebruiker:

  1. Door een applicatie op te nemen in een image.

Hiermee wordt een eigen image aangemaakt voor de gebruiker. Er wordt uitgegaan van een Windows 10 werkplek, deze werkplek wordt vervolgens door AWS voorbereid en uitgerold. Van deze werkplek wordt een image gemaakt met vooraf bepaalde elementen, zoals extra applicaties, specifieke instellingen of andere software aanpassingen.

Om gebruik te maken van een image waarmee meerdere werkplekken uitgerold kunnen worden, wordt deze image omgezet in een Bundle.

  1. Met het gebruik van Amazon AppStream.

Amazon AppStream is een volledig beheerde applicatie streaming service die het mogelijk maakt om de applicaties van een desktop omgeving te beheren en te versturen naar elke willekeurige computer.

Bij gebruik van AppStream wordt de applicatie geïnstalleerd en geconfigureerd binnen een afgeschermde Windows omgeving. Alle wijzigingen die binnen deze omgeving worden gemaakt, worden opgeslagen in zogenoemde applicatie packages. Deze packages worden vervolgens uitvoerig getest. Wanneer de package akkoord wordt bevonden, kan deze worden aangeboden als daadwerkelijke applicatie.

Het grootste voordeel van het gebruik van Amazon AppStream is de mogelijkheid om de applicaties aan te bieden via een Client of een webbrowser, hierdoor is het mogelijk om de applicaties van AppStream te starten via de Amazon WorkSpaces Client.

  1. Applicaties benaderen via een netwerkconnectie.

Ook via een Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI) kunnen applicaties worden benaderd. Een VDI is een technologie die wordt gebruikt voor de virtualisatie van een desktop omgeving. Bij het gebruik van een Virtuele Desktop Infrastructuur wordt een desktop besturingssysteem, meestal van Windows, beheerd en gedraaid in een on-premise of Cloud gebaseerd datacenter. De virtuele desktop omgeving wordt uiteindelijk geleverd aan het te gebruiken apparaat door middel van het netwerk.

Wanneer Amazon WorkSpaces wordt gekoppeld aan de bestaande IT-infrastructuur, is het mogelijk om verschillende applicaties te benaderen door middel van de Amazon WorkSpaces VDI.

WorkSpaces varianten

Amazon WorkSpaces wordt gekenmerkt door flexibiliteit en schaalbaarheid. Om deze flexibiliteit en schaalbaarheid uit te dragen, kent de virtuele werkplek oplossing verschillende soorten en maten. Hierbij gaat WorkSpaces uit van verschillende bundel opties voor verschillende besturingssystemen. Zo geldt voor Linux een verdeling tussen:

  • Value bundle, bestaande uit 1vCPU met 2 GB aan geheugen;
  • Standard bundle, bestaande uit 2vCPU met 4 GB aan geheugen;
  • Performance bundle, bestaande uit 2vCPU met 7.5 GB aan geheugen;
  • Power bundle, bestaande uit 4vCPU met 16 GB aan geheugen;
  • PowerPro bundle, bestaande uit 8vCPU met 32 GB aan geheugen.

Voor Windows zijn zelfs nog 2 extra bundel opties beschikbaar, deze zijn krachtig genoeg voor diverse grafische applicaties zoals Adobe Photoshop en Adobe Illustrator:

  • Graphics bundle, bestaande uit 8vCPU met 15 GB aan geheugen, 1 GPU en 4 GB aan videogeheugen;
  • GraphicsPro bundle, bestaande uit 16vCPU met 122 GB aan geheugen, 1 GPU en 8 GB aan videogeheugen.

Voor het gehele overzicht, inclusief de tarieven, kan je terecht op de website van Amazon Web Services.

Bring Your Own License (BYOL)

Naast de verschillende bundels voor de verschillende besturingssystemen, is het ook mogelijk om te kiezen voor een bundeloptie waarbij de eigen Windows licenties worden meegenomen. Bij gebruik van Bring Your Own License kunnen gebruikers software waarvoor al eerder licenties zijn verkregen inzetten op de AWS hardware. Hierdoor is het voor gebruikers mogelijk om hun eigen Windows licenties mee te nemen in de Amazon WorkSpaces omgeving.

Gratis proefversie

Momenteel is Amazon WorkSpaces gratis te gebruiken met een limiet tot 50 Standard werkplekken. Sinds begin april zijn de eerste 10.000 uren gecombineerd gebruik van alle AWS regio’s kosteloos, deze actie zal eindigen op 30 juni. Meer informatie hierover is ook terug te vinden op de website van AWS.

In het kort

Al met al levert Amazon WorkSpaces kwalitatieve, snelle en flexibele virtuele werkplekken die bereikbaar zijn vanaf elk gewenst apparaat. Deze virtuele werkplekken zijn individueel in te richten en gemakkelijk te integreren in een bestaande IT-infrastructuur. Door de vele varianten blijft WorkSpaces flexibel en schaalbaar in te richten naar de behoefte van de gebruiker. Zo kunnen we altijd, overal en van elk apparaat verbonden blijven met onze desktop omgeving, zowel op kantoor, als thuis als straks in het koffietentje op de hoek.

« Terug naar overzicht

Meer informatie?
Wij bellen je graag terug.