Kabinet wilt Corona app

Overzicht Corona App van Nederland

Sarah Dols

Vorige week maakte het Nederlandse kabinet haar plannen bekend voor een tweetal applicaties die zouden moeten helpen in de strijd tegen het Corona virus. Het gaat om twee verschillende apps, één voor het monitoren van de klachten van het virus en één voor het waarschuwen van mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon. Sinds dit nieuws naar buiten is gekomen, houdt vooral die waarschuw applicatie, ons bezig. Want hoe privacy veilig is zo’n Corona app? Om daar antwoord op te geven, duiken we iets dieper in de techniek áchter de applicatie.

Waarom deze app?

Eerst zouden we moeten kijken naar de achterliggende reden voor het inzetten van de applicatie. Waarom kiest het kabinet voor een Corona app? Het antwoord hierop zijt als volgt; het Corona virus is een nieuw virus waar nog niet alle ins & outs bekend over zijn. Onderzoek naar het virus is dan ook niet in 1 dag gebeurd wat er voor zorgt dat het stellen van een deadline op de maatregelen niet makkelijk is. Daarnaast verspreid het virus zich dusdanig snel, dat het uitvoeren van een intensief, handmatig onderzoek niet te realiseren is. Door de inzet van een app denkt het kabinet beter in staat te zijn maatregelen te reguleren en toe te spitsen op enkel besmette personen en degene die met een besmet persoon in contact zijn geweest.

Bluetooth

Terug naar de techniek áchter de applicatie. Hoe gaat deze precies bijhouden of ik in contact ben geweest met een besmet persoon? De Corona app kan mogelijkerwijs gebruik maken van verschillende technieken, de techniek waar het meest over gesproken wordt is Bluetooth.

Bij het installeren van de applicatie wordt dan gevraagd om toestemming voor het maken van een verbinding via Bluetooth. Wanneer hiervoor toestemming wordt gegeven, kan de applicaties (mits deze draait op de achtergrond) een verbinding aangaan met apparaten in de buurt. In Singapore wordt al zo’n Corona app op basis van Bluetooth gebruikt (TraceTogether). Door het gebruik van deze app wordt er een uniek identificatienummer uitgezonden door jouw telefoon. Dit nummer wordt uitgewisseld met een andere telefoon wanneer er een Bluetooth verbinding ontstaat tussen die telefoon en jouw telefoon. Vervolgens wordt jouw unieke nummer opgeslagen in die ontvangende telefoon en kom jij terecht in de “contactenlijst”.

Zodra iemand daarna besmet raakt met het Corona virus, en dit aangeeft in de applicatie, wordt er automatisch een anoniem bericht verstuurd aan de desbetreffende contactenlijst. Door dit automatische bericht worden mensen op de hoogte gebracht met het feit dat zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. Door de anonimiteit van het bericht wordt niet bekend gemaakt wat de identiteit van de besmette persoon is.

Ondanks dat de identiteit van de besmette persoon niet bekend wordt gemaakt aan de contactenlijst, is deze natuurlijk wel ergens in alle data aanwezig. Hoe privacy vriendelijk kunnen ze een app die privacygevoelige gegevens verzameld maken?

DP-3T model

De oplossing voor deze privacy kwestie zou het DP-3T-model moeten zijn. De techniek die schuil gaat achter het model verandert jouw identificatienummer namelijk in een reeks willekeurige cijfers. Deze reeks met nummers wordt speciaal berekend via digitale sleutels. Door deze techniek worden de gegevens rondom jouw identiteit versleuteld en ontvangen de personen in jouw contactenlijst wel het bericht als je besmet raakt, maar blijft jouw identiteit geheel buiten beschouwing.

Een andere ethische privacy gerelateerde kwestie die de Corona app met zich meeneemt, is de manier van opslag van alle data. Eerder kozen verschillende landen al voor het gebruik van een Corona app. Groot deel van deze landen koos ervoor om de data afkomstig van de apps op te slaan in één centrale opslag. In Nederland zou dan de GGD eigenaar zijn van deze centrale opslag en daarmee van alle data.

Het voordeel van een centrale data opslag zou zijn dat de GGD zelf meer actie kan ondernemen in de strijd tegen het virus én dichterbij de besmettingen komt. Maar het opslaan van alle data in een centrale opslag levert juist meer privacy risico op.

Ook hier zou het DP-3T-model dé oplossing voor zijn. Bij gebruik van dit model worden de unieke nummers van mensen bij jou in de buurt enkel lokaal opgeslagen in de contactenlijst van jouw apparaat.

Het DP-3T-model biedt dus versleutelde informatie die enkel lokaal wordt opgeslagen.

Het eindproduct

Hoe de Corona app van Nederland er precies uit komt te zien weten we nog niet. Wij als X-talent wensen met dit bericht geen standpunt in te nemen, maar puur te informeren. Momenteel is het kabinet druk met het onderzoeken van de mogelijkheden om uiteindelijk tot de beste manier om de applicatie op te zetten te komen. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de app en zullen de ontwikkelingen dan ook goed in de gaten houden.

Inmiddels is er een brief geschreven aan het kabinet waarin 60 wetenschappers en experts het kabinet oproepen om kritisch te kijken naar het nut en de noodzaak van de app.

Wat is jouw mening over het gebruik van een app en hoe denk jij dat deze Corona app van Nederland eruit komt te zien?

« Terug naar overzicht

Meer informatie?
Wij bellen je graag terug.