AWS re:Invent re:Cap 2020 Highlights

Las Vegas zat er afgelopen december helaas niet in, maar gelukkig organiseerde de AWS User Group wederom een erg interessante re:Cap, ditmaal in het zeer inspirerende kantoor van Xebia. Opgetogen gingen onze Ronald Martens en David Markus dan ook naar Amsterdam om de niet aflatende stroom aan woorden van Steven Bryen aan te mogen horen. In rap tempo bracht de AWS Senior Developer Advocate de zaal op de hoogte van de belangrijkste nieuwtjes welke tijdens re:Invent zijn aangekondigd. Van de 250+ nieuwe features en services lichtte Steven er zo’n 50 toe, waarvan hier de highlights.

Machine Learning

De focus van AWS ligt zoals verwacht grotendeels op het uitbreiden en verfijnen van hun palet aan Machine Learning tools. Zo is SageMaker Studio aangekondigd, een web based IDE gelijk aan Cloud9. Maar ook SageMaker Notebooks, SageMaker Experiments, SageMaker Debugger, SageMaker Model Monitor,  SageMaker Processing en SageMaker Autopilot. Die laatste is vooral interessant voor de mindere ML-kenners onder ons, omdat niet langer Deep Learning skills nodig zijn om modellen te bouwen.

AWS SageMaker

Speciaal voor Machine Learning komt Amazon met de nieuwe INF1 instance, bedoeld voor machine learning inference: het maken van een voorspelling aan de hand van een algoritme. Deze instances bevatten onder andere tot 16 AWS Inferentia chips, wat ze 3 keer sneller en 40% goedkoper maakt dan G4 instances bij dezelfde inference jobs.

AWS had DeepLens en DeepRacer om spelenderwijs Machine Learning eigen te maken. Daar is nu AWS DeepComposer bij gekomen. Dit is ’s werelds eerste Machine Learning enabled keyboard. Het idee hiervan is, om binnen enkele seconden van een simpele melodie dankzij Generative AI naar een complete compositie te gaan.

Het is duidelijk Machine Learning volgens AWS hot is, een overzicht van de andere ML gerelateerde aankondigingen geeft aan hoeveel erin geïnvesteerd wordt: Amplify voor iOS & Android incl Predictions Library, Amazon CodeGuru, Deep Java Library, Rekognition Custom Labels, Augmented AI, Fraud Detector, Kendra, SageMaker support for Deep Graph Library, SageMaker Operators for Kubernetes, updated Deep Learning AMI’s…

AWS DeepComposer

Quantum Leap

Dat AWS graag vooruit en buiten de kaders denkt lieten ze vorige re:Invent al zien met AWS GroundStation. Deze keer nemen ze een ander voorschot op de toekomst. Het is binnenkort namelijk mogelijk om bij AWS met Quantum Computers aan de slag te gaan  met AWS Braket. Dit is een fully managed service met ontwikkelomgeving om quantum algoritmes te ontwerpen, testen en draaien op diverse quantum platformen, zoals Rigetti, D-Wave en IonQ. Nieuwsgierig om aan de slag te gaan met Qbits? Houd dan AWS Braket  zeker in de gaten.

Fargate nieuwtjes

Fargate is de serverless compute engine voor containers.  Naast containers kan het voortaan ook overweg met Kubernetes Pods, onder de noemer EKS on Fargate. Het is niet langer nodig om een Kubernetes cluster op te zetten en te beheren.

Fargate Spot is een andere nieuwe feature, wat het mogelijk maakt om ECS taken voor een ‘spotprijs’ uit te kunnen voeren, met een prijsreductie tot 70%.

Nieuwe Graviton Processor

AWS heeft een nieuwe eigen ARM processor ontwikkeld: de AWS Graviton2 processor. Deze chip biedt tot 40% betere prijs/performance verhouding en heeft 7x  meer performance, 4x meer cores, 2x zoveel cache en 5x sneller geheugen ten opzichte van de vorige generatie. Waar de voorloper nog te vinden is in de aparte A1-instances, is de Graviton2 terug te vinden bij de standaard t-shirt-sizes M6g, C6g en R6g.

Security & IAM

Op de re:Invent een aantal handige security en IAM tools aangekondigd, te beginnen met Amazon Detective. Als door de loggingbomen geen bos meer zien, dan helpt Detective een handje. Het is in staat om biljoenen events van verschillende bronnen als VPC Flow Logs, Cloud Trail en GuardDuty te doorgronden op zoek naar root causes of verdachte handelingen.

Een ander niet te doorgronden woud aan regeltjes zijn de IAM Policies verspreid over diverse AWS services. AWS heeft hiertoe de IAM Access Analyzer opgezet, een tool om continu policies, rollen en permissies te monitoren van onder andere S3 buckets, IAM rollen en Lambda functies. En… de tool is gratis!

Ook op technisch vlak heeft AWS iets interessants bedacht zodat hoog gevoelige dataverwerking extra beschermd kan worden, namelijk Nitro Enclaves. Het betreft virtuele machines die direct aan een andere EC2 instance zijn gekoppeld. Zonder persistent storage, directe toegang of normale netwerk connectiviteit.

AWS Nitro Enclaves

Amazon Builders Library

Tot slot een kijkje in de keuken van AWS zelf via de Amazon Builders Library. Volgens AWS wordt de wereld een stukje beter als iedereen sneller en efficiënter kan innoveren. Daarom deelt AWS alles wat zij de afgelopen tijd hebben geleerd via de Amazon Builders Library. Bijvoorbeeld hoe ze ‘leader election’ geïmplementeerd hebben, healthchecks hebben geïmplementeerd of uitdagingen met gedistribueerde systemen te lijf gaan. Erg interessant leesvoer allemaal.

En nog veel meer…

Zoals gezegd stipte Steven Bryen slechts 50 van de 250+ nieuwe features aan, deze blog licht slechts een handvol toe. Deze blog behandelt niet nieuwe zaken als S3 Access points, Maximum Instance Lifetime bij Autoscaling, HTTP API, AWS Outposts en Local Zones, Lamba Provisioned Concurrency. Bedankt aan Xebia en Binx voor het organiseren van deze avond, zodat iedereen helemaal up-to-date is met de laatste ontwikkelingen. Volgend jaar weer!

AWS Evangelist Benelux

Oh ja, nog één klein dingetje… vanaf maart 2020 kan de Benelux een eigen Evangelist (of Advocate, zoals ze vandaag de dag genoemd worden) verwachten!

Benieuwd naar een sfeerimpressie van de re:Cap? Bekijk hier de aftermovie!

 

X-talent is FD Gazelle 2019!

X-talent groeit! Elk jaar organiseert het Financieel Dagblad de FD Gazellen, dé awards voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Dit jaar heeft X-talent de lijst van de 770  snelst groeiende bedrijven van Nederland behaald. Daarmee zijn wij benoemd tot FD Gazelle 2019!

Dit jaar worden de FD Gazellen voor de zestiende keer bepaald. Wij zijn ontzettend trots dat wij ons één van de 770 FD Gazellen van 2019 mogen noemen. De criteria voor de FD Gazellen zijn: 

  • Ten minste op 1 januari 2016 economisch actief; 
  • In het eerste jaar bedraagt de omzet minimaal € 250.000; 
  • Omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar; 
  • Omzetgroei over de driejarige periode is ononderbroken; 
  • In het laatste jaar dient het nettoresultaat positief te zijn en in de voorgaande twee jaar maximaal één jaar verlieslatend; 
  • Bedrijf dient financieel gezond te zijn.

In 2019 zijn er in Nederland 94.000 bedrijven opgestart, dat bracht het totale bedrijfsaantal van Nederland op zo’n 1,8 miljoen. Om van deze 1,8 miljoen bedrijven 1 van de 770 snelst groeiende bedrijven te zijn, maakt ons super trots! Wij kijken ernaar uit om door te blijven groeien. Niet alleen op het gebied van omzet, maar ook op het gebied van personeel.  

De 3 snelst groeiende bedrijven per regio ontvangen tijdens de jaarlijkse feestelijke uitreiking een ondernemersprijs. Dit jaar vindt deze feestelijke uitreiking plaats op 5 november.  

Wij willen graag onze medewerkers en relaties bedanken voor het harde werk en het vertrouwen. En natuurlijk dank aan het FD Gazellen team voor deze prachtige erkenning! 

X-talent: Kijkje in de keuken

Om de zoveel tijd geven wij bij X-talent een klein kijkje in de keuken. Hier worden nieuwe medewerkers voorgesteld, spraakmakende opdrachten besproken en leuke gebeurtenissen gedeeld. Vandaag stellen wij een nieuwe medewerker voor: Sarah Dols.  

Hoi! Ik ben Sarah Dols en ik ben sinds september Content Marketeer bij X-talent. Ik heb een studie gevolgd voor communicatie in de creatieve industrie. Hier heb ik veel geleerd over online en offline communicatie en het ontwikkelen van concepten. In mijn vrije tijd ga ik graag naar festivals en gezellig wat drinken met mijn vrienden.  

Traineeship

Op dit moment volg ik nog een traineeship voor content marketing. Bij deze traineeship zit ook een deel werkervaring door te werken binnen een bedrijf. Voor mij is dit bedrijf X-talent. Vanaf het eerste moment dat ik bij X-talent binnen liep, voelde ik een fijne sfeer. Ik merkte al snel dat er op kantoor een goede balans is tussen hard aan het werk zijn en gezelligheid. Deze gezelligheid op kantoor, kan natuurlijk niet zonder het hebben van leuke collega’s. Bij X-talent wordt niet alleen gekeken naar hoe je het werk doet, maar ook hoe je het werk vindt. Er is genoeg ruimte voor ontwikkeling, zo word ik vanaf dag 1 bij verschillende concepten betrokken. 

Kantoor

Het leukste aan kantoor is voor mij de diversiteit. Zelf ben ik bezig met zowel de online als offline content, terwijl er tegenover mij iemand aan het studeren is om een CISCO of Microsoft certificaat te behalen. Zo leer ik toch elke dag weer een beetje bij over de Cloud. Daarnaast is de luxe koffiemachine ook een grote plus 😊, zo kom ik ook elke dag aan mijn dagelijkse dosis cafeïne.  

Ik kijk erg uit naar de komende maanden bij X-talent. Stiekem is het toch spannend om de overgang te maken van studie naar het werkveld, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze overgang soepel gaat verlopen bij X-talent.  

Groetjes! 

Sarah Dols 

Cloud Academy: leren én werken in één!

Ben jij gedreven met een bovengemiddelde interesse in cloud? En wil je daar als consultant in starten, ontwikkelen en vooral ook doorgroeien? Dan is dit jouw kans! Bij onze Cloud Academy kun je leren én werken in één.

Ben jij een enthousiasteling die barst van de energie en staat te popelen om stappen te zetten in je loopbaan? Wil jij jezelf ontwikkelen tot Azure Solutions Architect en krijg jij energie van Connectivity & Security? Of zijn jouw peilen gericht op Modern Workplace? Dan zijn wij voor dit unieke werk- en leerproject opzoek naar jou!

Hoe ziet de Cloud Academy eruit?

Samen met jou stippelen we een op maat gemaakt groeipad uit. Dit groeipad helpt jou met het behalen van de benodigde certificaten voor jouw droomfunctie.  In het kort: Je wordt zowel uitgedaagd en tegelijkertijd worden alle benodigde tools uitgereikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Bootcamps, Kennisdeelsessies, Buddy’s, Workshops en Leerplatformen.  Zo kan jij uitblinken in je eigen groeipad! Bij X-talent is en blijft ontwikkeling de voornaamste drijfveer, of je nou een schoolverlater of ervaren ICT-consultant bent.

VB Groeipad Cloud Academy ICT traineeship

Voorbeeld Groeipad Cloud Academy IC Ttraineeship

Ontwikkeling staat bij ons dus op nummer 1. Wij vinden het daarom belangrijk om te focussen op jouw persoonlijke competenties, bijvoorbeeld samenwerken en klantgerichtheid. Daarvoor werken we samen met onder andere de trainingen van Goodhabitz en het feedbacksysteem van TruQu. Op deze manier creëren wij een open werksfeer voor onze consultants.  En zo maken onze Cloud Consultants weer het verschil in hun aanpak.

De kickstart van jouw carrière maak je bij de Cloud Academy. Met een flinke dosis persoonlijke aandacht, professionele opleidingsprogramma’s en gave klanten. Ook bieden wij goede secundaire voorwaarden aan (inclusief een leaseauto!) Are you next in line?

Wij maken graag kennis met jou!

Flexmarkt Omzetranglijst: we staan erin!

X-talent staat op plek 97 in de Flexmarkt Omzetranglijst. 

Elk jaar publiceert Flexmarkt in juni de Omzetranglijst Top-100. Daarin staan de honderd grootste uitzend- en detacheringsbureaus, payrollbedrijven en managed service providers in Nederland op basis van hun omzet. Het gaat hierbij alleen om bedrijven die vrijwillig hebben meegewerkt aan het samenstellen van de ranglijst.

De lijst liegt er niet om: de flexbranche is een uitdijende markt met veel diversiteit en groei. De omzet van zowel grote als kleine spelers is de afgelopen tijd gestegen. Wij zijn trots dat wij van deze lijst uitmaken!

Verder blijft Randstad de ongeslagen marktleider en zijn de uitzendreuzen Manpower en Adecco inmiddels ingehaald door HeadFirst en Brainnet.

Bekijk hier de Flexmarkt Omzetranglijst.

Talentontwikkeling: Pak een momentje voor een complimentje

Talentontwikkeling staat bij X-talent centraal. TruQu biedt ons een nieuwe beoordelingsaanpak. Deze aanpak richt zich op het ontwikkelen van talent op basis van concrete doelstellingen en continue feedback.

Met TruQu, nemen medewerkers hun eigen talentontwikkeling in handen. Zo zijn zij in staat om op een laagdrempelige manier naar feedback vragen in hun werkomgeving. Op deze manier worden sterke punten ontdekt en vervolgens worden medewerkers op deze sterke punten ingezet. Anders gezegd leidt het ontwikkelen van talent tot het optimaal benutten van iemand zijn kwaliteiten. Dit is voor ons belangrijk omdat wij zo de werksfeer en de betrokkenheid van de medewerkers bevorderen.

Dat verdient een stuk taart!